Voorraad opnemen op de balans

Het is mogelijk om voorraad op de balans weer te geven. Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat Moneybird hiervoor niet erg geschikt is.

Inkopen

Op het moment dat je iets inkoopt, boek je op het tabblad Inkomend de factuur in waarbij je op de factuur een vlottende activa-categorie selecteert. De goederen worden dan als vlottende activa op de balans gezet. Let er hierbij op dat de te gebruiken balanscategorie wel te selecteren moet zijn op inkoopfacturen, dit is apart bij de categorie via Instellingen > Categoriën in te stellen.

Verkopen

Op het moment dat je iets uit de voorraad verkoopt zijn er twee boekingen:

• Het verkoopbedrag moet als omzet geboekt worden. Dit doe je middels een verkoopfactuur waarop je een omzet-categorie selecteert.
  • Het inkoopbedrag moet vanaf de vlottende activa op de balans naar kosten worden geboekt. Moneybird is hier niet het meest geschikte pakket voor, omdat dit op dit moment nog niet automatisch kan. Als je dit in Moneybird wilt verwerken, dan moet je hiervoor op het tabblad Inkomend een memoriaalboeking toevoegen waarbij je het bedrag doorboekt vanaf de balans-categorie naar een kosten-categorie.

Het bovenstaande werkt alleen voor nieuwe voorraadtransacties. Wanneer er al een beginwaarde is dan kun je door het maken van een memoriaalboeking de beginbalans invoeren.

Mocht over jouw situatie twijfelen, dan kun je dit het beste even overleggen met je boekhouder.